Gaiwan

Showing all 19 results

Showing all 19 results

Heb je ooit een snel kopje thee willen zetten als je onderweg was, maar voelde je je een beetje verslagen door je filter en grote theepot?

Er is een snelle en gemakkelijke manier om thee te zetten: gebruik een Chinese gaiwan of een Japanse shiboridashi. Met deze twee uitstekende en eenvoudige hulpmiddelen kunt u snel en in kleine hoeveelheden thee zetten.

Hetzelfde idee van minimale vormgeving is van toepassing. Er is geen handvat, en er is geen filter om schoon te maken. Gewoon een tweede schotel voor de gaiwan, ook wel Chinees kopje genoemd, bestaande uit een kom en een deksel.

Wij houden van de vrolijke soberheid van het theezetten.

Een Gaiwan (of Zhong)

Het is mogelijk de infusie rechtstreeks in de gaiwan te consumeren wanneer een thee wordt gebruikt waarvoor geen zeer heet water nodig is, zoals groene thee (Jingdezhen porselein).
Veel Chinese theeliefhebbers kiezen de gaiwan als hun favoriete infuser. Het bestaat uit drie elementen, die elk een symbolische betekenis hebben. De schotel, waarmee het gereedschap veilig kan worden gehanteerd en wordt voorkomen dat het soms dure hout van theetafels wordt bevuild, symboliseert de aarde.

De kom weerspiegelt de mens met zijn dunne wanden en licht afgeronde hoeken voor een comfortabel contact met de lippen.

Tot slot het deksel, dat het middelpunt van de gaiwan vormt en dient om de infusie om te roeren zodat de bladeren erin trekken, om de subtielere en vaak intrigerende geuren van de infusie vast te houden en te ruiken, om het water af te koelen als het te heet wordt, en om de hemel voor te stellen.

Een keramiek of glazen gaiwan?

Een theeliefhebber geeft meestal de voorkeur aan een witte porseleinen gaiwan met dunne wanden om te voorkomen dat de theeblaadjes verbranden. Door de witte kleur kan men de kwaliteit en de kleur van de infusie en de bladeren voor en na het proeven beoordelen.

Glas kan ook worden gebruikt om exquise thee te bereiden in plaats van porselein. In tegenstelling tot porselein, dat onberispelijk wit is, kun je de fijnheid van de bladeren niet op dezelfde manier waarderen. Glas kan zelfs bepaalde gebreken verbergen.

Bovendien zijn er gaiwans van verschillende kleuren en van klei op de markt. Als het gaat om thee die veel warmte nodig heeft om te zetten, kan het soms fascinerend zijn.

Wat zijn de soorten thee?

Groene thee

De gaiwan werd oorspronkelijk gebruikt om delicate groene thee te bereiden, die speciale zorg vereist. De bladeren worden niet gebakken vanwege de dunne wanden van het porselein, die weinig warmte vasthouden. Wanneer de groene thee met te heet water (meer dan 80°C) wordt gebrand, lijkt het eindproduct minder op de verrukkelijke groene thee met zijn zoete, fruitige en bloemige smaken dan op een bittere groentesoep zonder enige subtiliteit.

Een nauwkeurig resultaat en een lekker brouwsel worden altijd bereikt door het gebruik van de gaiwan, de juiste watertemperatuur en een respectvolle brouwtijd.

Een verscheidenheid aan theeën

Tegenwoordig is het niet ongewoon om een gong fu cha liefhebber in China te zien die wu long kookt in een gaiwan en het brouwsel serveert in kleine glazen. In dit geval prevaleert het praktische aspect boven het brouwen van Yi Xing in kleine aardewerken theepotten voor een zeer hoogwaardig resultaat.

De serveertheepot is bijzonder handig voor het bereiden van meerdere kopjes thee of voor het zetten van thee waarvoor zeer heet water nodig is.

Dit instrument kan worden gebruikt voor alle soorten thee, van de meest delicate witte thee tot de meest geurige zwarte thee, ongeacht de kleur of herkomst ervan. Het is echter van cruciaal belang dat de gaiwan niet gemaakt is van een poreuze klei die “verdwaalde” smaken kan opnemen. Daarom moet men afzien van het gebruik van ongecoate (ongeglazuurde) klei. Maar nogmaals, het referentiemodel dat wij in onze winkel prefereren is een traditionele witte porseleinen gaiwan.

Hoe wordt een gaiwan gebruikt?

De bladeren worden toegevoegd aan de kom met het water, die vervolgens wordt afgedekt na het roeren van de infusie met het deksel. Wanneer u een groene thee maakt waarvoor geen heet water nodig is, kunt u deze direct uit de kom drinken door het deksel net genoeg te kantelen om de infusie door te laten terwijl u de blaadjes vasthoudt.

De procedure is hetzelfde, of er nu veel mensen aanwezig zijn of de thee op een hoge temperatuur moet worden gezet; u moet de inhoud van de gaiwan echter eerst in een serveerkan (of reservepot) gieten voordat u het in een of meer kopjes doet.

Pas op, het is heet.

Een goede manier om de gaiwan (Jingdezhen porselein) vast te houden.

Om te voorkomen dat u zich verbrandt wanneer u de bovenste randen van de gaiwan oppakt door het deksel met uw wijsvinger bij de knop vast te houden, moet u de gaiwan niet te vol doen als u een lange wu wilt zetten, een zwarte of donkere thee waarvoor heet water nodig is. Hoewel het in het begin een beetje moeilijk kan zijn, wordt het gebaar bij herhaling een tweede natuur en het is de moeite waard omdat het zo gemakkelijk te doen is.

Het geheel kan in een mum van tijd worden opgeruimd als de verschillende brouwsels en proeverijen voorbij zijn (de theebladeren en hun tannines zijn geweldig voor compost).

Shiboridashi: het Japanse equivalent van gaiwan

De shiboridashi is het Japanse equivalent van de gaiwan, en omdat hij geen schotel heeft, is zijn vorm nog minimalistischer. De naam is afgeleid van het Japanse werkwoord “shiboru”, dat “drukken” of “pletten” betekent, en het doel is om de theeblaadjes te pletten om zoveel mogelijk smaak vrij te maken.

De shiboridashi, die oorspronkelijk is gemaakt voor Gyokoro of Sencha van topkwaliteit, kan ook voor andere theefamilies worden gebruikt (pottenbakker: Sawa Houzan).

Shiboridashi werd oorspronkelijk gebruikt om voornamelijk gyokuro of premium sencha te brouwen. Het idee is om de kleinste hoeveelheid water in verhouding tot de hoeveelheid bladeren te gebruiken om de sterkste, zachtste en meest aromatische drank te produceren.

Hoewel de meeste modellen een plat en zeer uitlopend ontwerp hebben, kunnen andere vrij hoog zijn. Het gemeenschappelijke element is dat het altijd bestaat uit een enkele kom waarop de pottenbakker een tuit heeft gegoten en een deksel dat rechtstreeks op de binnenwanden van de kom rust en niet op een gesneden binnenrand, zoals bij een hohin of een traditionele theepot.

Net als bij de keramiek gaiwan kunt u met het deksel de meest subtiele aroma’s van de thee inademen en ruiken, terwijl u de infusie roert om de bladeren goed te laten trekken en de temperatuur te regelen.

Aangezien het deksel vrij moet zijn voor de nodige speling om de stroom bij het inschenken van thee te regelen, zijn de kom en het deksel niet bedoeld om te worden gemonteerd.

Om de bladeren bij het inschenken op hun plaats te houden, maken sommige pottenbakkers ook groeven in de kom onder de tuit.

Van welke materialen zijn shiboridashi gemaakt?

Shiboridashi zijn vaak gemaakt van klei, met of zonder glazuur (ongeglazuurd), of, minder vaak, van porselein.

Terwijl een geglazuurde porseleinen of terracotta shiboridashi volledig neutraal is en de infusie weergeeft zoals hij is, met zijn kenmerken maar ook zijn gebreken die soms worden geaccentueerd, heeft ongeglazuurde klei de neiging om de smaak van de infusie af te ronden en hem zachter te maken.

Daarom is een shiboridashi van onbedekte klei gemakkelijker te gebruiken omdat hij vergevingsgezinder is, in tegenstelling tot een shiboridashi van porselein of geglazuurde klei, die hard is maar analytische proeven mogelijk maakt.

Voor welke soorten thee?

Theedrinkers beperken dit apparaat niet langer tot het zetten van alleen groene thee, zoals ze deden met de gaiwan. Alle soorten thee kunnen worden gezet. Het geheugeneffect van de onbedekte gronden is de enige beperking. De meeste shiboridashi die wij verkopen komen uit Tokoname, dus er is een “maar” daar (Aichi prefectuur). De pottenbakkers van deze streek staan bekend om hun gebruik van een fijnkorrelige klei en het bakken bij hoge temperatuur, wat resulteert in een gebrande klei met zeer weinig poreusheid en bijna geen geheugen.

Het hangt af van de oorsprong voor andere oorsprong.

Dit is echter geen probleem bij shiboridashi van geglazuurde klei en porselein. Er zijn geen beperkingen bij de overgang van groene thee naar zwarte thee en vervolgens naar lange wu.

Net als bij een gaiwan is het gebruik van dit koffiezetapparaat voor het zetten van andere theeën dan groene thee in een shiboridashi enigszins indirect, maar het nut en het gemak van schoonmaken maken het geschikt voor dagelijks gebruik.

De enige veiligheidsmaatregel in deze situatie is om de shiboridashi niet volledig te vullen wanneer u thee zet die extreem heet water vereist, zodat u de bovenkant comfortabel kunt vasthouden zonder u te verbranden.

Zoals u ziet, is er geen alternatief voor deze twee bijzonder aantrekkelijke instrumenten wanneer u snel en kwalitatief een klassieker of een fantastische vintage thee wilt zetten. En als klap op de vuurpijl accentueert hun soberheid prachtig de fijnste details van de keramisten.

Koop een gaiwan

Onze online winkel biedt een breed scala aan gaiwan tegen concurrerende prijzen. Met onze gaiwan kunt u op een traditionele en milieuvriendelijke manier genieten van uw favoriete biologische thee. Wij hebben altijd een grote selectie gaiwan op voorraad, waardoor uw bestelling snel geleverd wordt. Daarnaast bieden wij ook een complete gaiwanset aan voor beginners of voor wie een origineel cadeau wil geven. Aarzel niet en bestel nu uw gaiwan in onze online shop voor een onvergetelijke theeproeverij.