Kyusu Theepot

Showing all 29 results

Showing all 29 results

De traditionele Japanse theepot heet de Kyusu (急須 ). Het is heel vaak gemaakt van klei.

Hoewel de modellen met het handvat aan de zijkant het meest gangbaar zijn omdat zij zeer handig zijn in het gebruik, vooral voor het zetten van meerdere koppen groene thee, zijn er zes varianten van de kyusu: Yokode kyusu, ushirode kyusu, dobin, houhin kyusu, shiboridashi en futanashi kyusu.

Kyusu Teapot

Kyusu is ontstaan in China tijdens de Song dynastie (960-1279). Vervolgens verspreidde het zich in de loop der eeuwen naar Japan om een belangrijk hulpmiddel te worden bij de bereiding van groene thee. Deze Japanse theepot is meestal gemaakt van klei en het volume ligt meestal tussen 120 en 400 ml, soms meer, vooral voor Dobin. Hier zijn de 6 soorten kyusu die je kunt vinden:

  • Zijhandvat: yokode kyūsu (横手急須) of yokode no kyusu
  • Handvat op de rug, tegenover de tuit: ushirodé kyūsu (後手急須) of atode no kyusu
  • Handvat bovenop de theepot: uwade kyūsu (上手急須) of dobin.
  • Zonder handvat en met filter: houhin of hohin kyūsu
  • Zonder handvat en zonder filter (het deksel dient als filter): Shiboridashi
  • Zijhandgreep zonder deksel: futanashi kyūsu

Er zijn ook verschillende soorten filters voor de Japanse kyusu-theepot, deze worden hieronder opgesomd:

  • Sasame of Tou-ami: in dezelfde grond als de theepot, geïntegreerd voor de tuit van de theepot
  • Obi ami: gemaakt van fijn roestvrij staalgaas, dat rond de theepot loopt
  • Ita ami : van fijn roestvrij stalen gaas, rond, alleen geplaatst voor de tuit van de theepot

Tokoname theepot

De meeste van onze kyusus worden in Japan gemaakt in Tokoname, het Mekka van het Japanse aardewerk, maar niet alleen. Wij hebben ook Japanse theepotten gevonden die in Frankrijk, België, Duitsland, de Verenigde Staten en China zijn gemaakt door getalenteerde ambachtslieden!